Biztonsági figyelmeztetések

Grill, barbecue és egészség

  • A grillezéssel járó első számú veszély az égett felületű húsokon keletkezett elszenesedett réteg. Ez a veszély inkább a direkt grillezésnél áll fenn, mintsem a barbecue technika alkalmazása során.

  • A húsok ne legyenek túlfüstölve!

  • A szósz ne legyen túl édes!

  • Ha cukrot használ a fűszerezéshez, azt csak a sütés végső szakaszában adja az ételekhez. A szósszal ugyanígy járjon el. ellenkező esetben az étel felülete túlzott mértékben karamellizálódhat.

  • A füstöléshez használt fát gondosan válogassa meg. Lehetőleg kéreg nélkül használja, győződjön meg arról, hogy a fa teljesen kiszáradt.

Töltényszmókerek

  • A ProQ sütők kültéri sütők, csak kinti használatra alkalmasak. Ne használja belső, zárt térben, csakis szabadtéren!

  • Ne használjon instant begyúló faszenet vagy gyújtófolyadékot!

  • A sütő használatához faszenet, vagy faszénbrikettet ajánlunk. Felhívjuk figyelmét, hogy ezek minősége rendkívül különböző lehet! Faszén vagy faszénbrikett vásárlás előtt alaposan olvassa el azok leírását a csomagoláson, különös tekintettel az összetevőkre. Rendszeresen tájékozódjon a célból, hogy a lehető legjobb minőségű faszenet használja majd sütései során.

  • Egyéb tüzelőanyagok használatát (pl. fa) nem javasoljuk.

  • A faszén vagy brikettek begyújtásához faszén-begyújtó kéményt javasolunk.

  • A sütőt minden esetben körültekintően, józan állapotban, türelmesen használja.

  • A sütőt ne hevítse túl! 200°C feletti üzemeltetés erősen ellenjavallt.

  • A sütőt kizárólag kemény, vízszintes és nem éghető felületen alkalmazza.

  • A sütő faborítású vagy egyéb gyúlékony, instabil felületen nem használható.

  • A sütés megkezdése előtt mindig győződjön meg arról, hogy a sütő stabilan áll, és lábai nincsenek kilazulva.

  • A sütő akkor van összeállítva, és akkor működéskész, ha az oldalsó csatokkal az egyes elemek stabil rögzítésre kerültek!

  • Győződjön meg arról, hogy gyúlékony anyagok (fa, szövet, papír, stb.) legalább 10 méter távolságban vannak az üzemelő sütőtől.

  • Működés közben soha ne hagyja a sütőt felügyelet nélkül! Gyerekeket és háziállatokat tartson távol az üzemelő sütőtől!

  • A működő sütőt ne mozgassa!

  • A sütő mozgatásakor azt az oldalsó fogantyúkkal emelje meg. A kupola fogantyúját akkor használja, amikor csak azt veszi le a sütőről.

  • Fokozottan ügyeljen akkor, amikor az üzemelő sütőhöz további faszenet vagy füstölőfát adagol!

  • Viseljen zárt cipőt a sütő használata során, különöse, ha forró faszénnel dolgozik!

  • A sütő felülete üzemelés közben forró. Csak megfelelő kesztyűvel vagy konyharuhával érintse azt, állítsa szellőzőit, stb.

  • A vizesedénybe vizet úgy töltsön, hogy a vizesedénye már a helyére került a sütőben! Semmiképpen nem úgy, hogy teletölti, és aztán próbálja a helyére illeszteni. A víz rálöttyenhet az izzó faszénre, lángnyelv felcsapódást okozva.

  • Fémanyagú dörzsölő szivaccsal, vagy más éles anyagokkal tisztítva a sütőt annak porcelánborítása megsérülhet.

  • A faszén kihűtése céljából soha ne öntsünk vizet a készülékbe! Ehelyett várjuk meg, amíg az elég, vagy más, tűzrakásra alkalmas helyre öntsük ki.

  • A használatot követően, mielőtt kiüríti sütőjét, győződjön meg arról, hogy a faszénparázs és a hamu teljesen kihűlt. Csak ezt követően hagyja sütőjét felügyelet nélkül.

  • A sütő külsejét és a grillrácsokat langyos-meleg, szappanos vagy mosogatószeres vízzel tisztítsa.

  • Takarítsa ki a kihűlt szenet és a hamut a használat után és mielőtt őrizetlenül hagyná a készüléket.

  • Használatot követően győződjön meg arról, hogy a sütő külseje és belseje egyaránt száraz. A sütőt száraz, fedett helyen tárolja.

  • Kiemelten ajánljuk takaróponyva használatát, a sütő megóvásáért, élettartamának növeléséért. Csak akkor tegye sütőjére a takaróponyvát, ha meggyőződött róla, hogy a sütő teljesen kihűlt állapotban van!

Hidegfüstölők

  • Soha ne használjon ismeretlen forrásból származó faport, fűrészport. Ezek használata az egészségre különösen veszélyes lehet!

  • A hideg füstölés jellemzően 32°C alatt történik. A külső hőmérséklete befolyásolhatja a hideg füstölés időtartamát és sikerességét. Szélsőségesen hideg és meleg időjárási körülmények között használata kevésbé sikeres.

  • Kizárólag szabadtéren (erkélyen, teraszon, szélvédett helyen, nyitott, külső melléképületekben) ajánlott használni!

  • A hidegfüstölőt minden esetben körültekintően, józan állapotban, türelmesen használja.

  • A túlfüstölt élelmiszer a hidegfüstölés esetében különösen veszélyes. Mértékkel használja a készüléket!

  • A hidegfüstölőt faborítású vagy egyéb gyúlékony, instabil felületen nem használható.

  • Győződjön meg arról, hogy gyúlékony anyagok (fa, szövet, papír, stb.) kellő távolságban vannak az üzemelő hidegfüstölőtől.

  • Működés közben soha ne hagyja a hidegfüstölőt felügyelet nélkül! Gyerekeket és háziállatokat tartson távol az üzemelő sütőtől!

  • A működő hidegfüstölőt ne mozgassa!

Faszénbegyújtó kémény

  • A faszénbegyújtó kémény használata különösen veszélyes üzem! Csak megfelelő védőkesztyűvel szabad a kéményt megfogni, mozgatni.

  • A kéményt csak szilárd, nem gyúlékony felületen szabad begyújtani!