Biztonsági figyelmeztetések
Grill, barbecue és egészség
-
A grillezéssel járó első számú veszély az égett felületű húsokon keletkezett elszenesedett réteg. Ez a veszély inkább a direkt grillezésnél áll fenn, mintsem a barbecue technika alkalmazása során.
-
A húsok ne legyenek túlfüstölve!
-
A szósz ne legyen túl édes!
-
Ha cukrot használ a fűszerezéshez, azt csak a sütés végső szakaszában adja az ételekhez. A szósszal ugyanígy járjon el. ellenkező esetben az étel felülete túlzott mértékben karamellizálódhat.
-
A füstöléshez használt fát gondosan válogassa meg. Lehetőleg kéreg nélkül használja, győződjön meg arról, hogy a fa teljesen kiszáradt.
Töltényszmókerek
-
A ProQ sütők kültéri sütők, csak kinti használatra alkalmasak. Ne használja belső, zárt térben, csakis szabadtéren!
-
Ne használjon instant begyúló faszenet vagy gyújtófolyadékot!
-
A sütő használatához faszenet, vagy faszénbrikettet ajánlunk. Felhívjuk figyelmét, hogy ezek minősége rendkívül különböző lehet! Faszén vagy faszénbrikett vásárlás előtt alaposan olvassa el azok leírását a csomagoláson, különös tekintettel az összetevőkre. Rendszeresen tájékozódjon a célból, hogy a lehető legjobb minőségű faszenet használja majd sütései során.
-
Egyéb tüzelőanyagok használatát (pl. fa) nem javasoljuk.
-
A faszén vagy brikettek begyújtásához faszén-begyújtó kéményt javasolunk.
-
A sütőt minden esetben körültekintően, józan állapotban, türelmesen használja.
-
A sütőt ne hevítse túl! 200°C feletti üzemeltetés erősen ellenjavallt.
-
A sütőt kizárólag kemény, vízszintes és nem éghető felületen alkalmazza.
-
A sütő faborítású vagy egyéb gyúlékony, instabil felületen nem használható.
-
A sütés megkezdése előtt mindig győződjön meg arról, hogy a sütő stabilan áll, és lábai nincsenek kilazulva.
-
A sütő akkor van összeállítva, és akkor működéskész, ha az oldalsó csatokkal az egyes elemek stabil rögzítésre kerültek!
-
Győződjön meg arról, hogy gyúlékony anyagok (fa, szövet, papír, stb.) legalább 10 méter távolságban vannak az üzemelő sütőtől.
-
Működés közben soha ne hagyja a sütőt felügyelet nélkül! Gyerekeket és háziállatokat tartson távol az üzemelő sütőtől!
-
A működő sütőt ne mozgassa!
-
A sütő mozgatásakor azt az oldalsó fogantyúkkal emelje meg. A kupola fogantyúját akkor használja, amikor csak azt veszi le a sütőről.
-
Fokozottan ügyeljen akkor, amikor az üzemelő sütőhöz további faszenet vagy füstölőfát adagol!
-
Viseljen zárt cipőt a sütő használata során, különöse, ha forró faszénnel dolgozik!
-
A sütő felülete üzemelés közben forró. Csak megfelelő kesztyűvel vagy konyharuhával érintse azt, állítsa szellőzőit, stb.
-
A vizesedénybe vizet úgy töltsön, hogy a vizesedénye már a helyére került a sütőben! Semmiképpen nem úgy, hogy teletölti, és aztán próbálja a helyére illeszteni. A víz rálöttyenhet az izzó faszénre, lángnyelv felcsapódást okozva.
-
Fémanyagú dörzsölő szivaccsal, vagy más éles anyagokkal tisztítva a sütőt annak porcelánborítása megsérülhet.
-
A faszén kihűtése céljából soha ne öntsünk vizet a készülékbe! Ehelyett várjuk meg, amíg az elég, vagy más, tűzrakásra alkalmas helyre öntsük ki.
-
A használatot követően, mielőtt kiüríti sütőjét, győződjön meg arról, hogy a faszénparázs és a hamu teljesen kihűlt. Csak ezt követően hagyja sütőjét felügyelet nélkül.
-
A sütő külsejét és a grillrácsokat langyos-meleg, szappanos vagy mosogatószeres vízzel tisztítsa.
-
Takarítsa ki a kihűlt szenet és a hamut a használat után és mielőtt őrizetlenül hagyná a készüléket.
-
Használatot követően győződjön meg arról, hogy a sütő külseje és belseje egyaránt száraz. A sütőt száraz, fedett helyen tárolja.
-
Kiemelten ajánljuk takaróponyva használatát, a sütő megóvásáért, élettartamának növeléséért. Csak akkor tegye sütőjére a takaróponyvát, ha meggyőződött róla, hogy a sütő teljesen kihűlt állapotban van!
Hidegfüstölők
-
Soha ne használjon ismeretlen forrásból származó faport, fűrészport. Ezek használata az egészségre különösen veszélyes lehet!
-
A hideg füstölés jellemzően 32°C alatt történik. A külső hőmérséklete befolyásolhatja a hideg füstölés időtartamát és sikerességét. Szélsőségesen hideg és meleg időjárási körülmények között használata kevésbé sikeres.
-
Kizárólag szabadtéren (erkélyen, teraszon, szélvédett helyen, nyitott, külső melléképületekben) ajánlott használni!
-
A hidegfüstölőt minden esetben körültekintően, józan állapotban, türelmesen használja.
-
A túlfüstölt élelmiszer a hidegfüstölés esetében különösen veszélyes. Mértékkel használja a készüléket!
-
A hidegfüstölőt faborítású vagy egyéb gyúlékony, instabil felületen nem használható.
-
Győződjön meg arról, hogy gyúlékony anyagok (fa, szövet, papír, stb.) kellő távolságban vannak az üzemelő hidegfüstölőtől.
-
Működés közben soha ne hagyja a hidegfüstölőt felügyelet nélkül! Gyerekeket és háziállatokat tartson távol az üzemelő sütőtől!
-
A működő hidegfüstölőt ne mozgassa!
Faszénbegyújtó kémény
-
A faszénbegyújtó kémény használata különösen veszélyes üzem! Csak megfelelő védőkesztyűvel szabad a kéményt megfogni, mozgatni.
-
A kéményt csak szilárd, nem gyúlékony felületen szabad begyújtani!