A plov elkészítésének lépései
Összefoglaló videónk a plovfőzés technikai lépéseiről.
Beef ribs plov
Közép-ázsiai piláf, marhaoldalasból készítve.
A qozon beavatása
A BEAVATÁS LÉPÉSEI:
Az erősen felhevített edény belső felületéről égessük le a rajta gyárilag megtalálható ipari zsírt.
Az edény kiégetését folytassuk nagyszemű étkezési sóval.
Hagyjuk a qozont lehűlni, majd langyos vízzel mossuk ki.
Avassuk be a qozon belső felületét növényi étolajjal, moderált hőmérsékleten.








Üzbég plov qozon-ban készítve
A plov a közép-ázsiai konyha emblematikus étele, amelyet különösen Üzbegisztánban fejlesztettek mesterfokra, az ottani gasztronómiai identitás alapköve ez az étel. A plov, azaz üzbég piláf egy összetett, nagyon sok szépséget és mélységet hordozó ételkülönlegesség. Elkészítése türelmet, technikai ismereteket igényel.
Jellemzően férfiak készítik, a plovmasterek (üzbég nyelven: oshpaz) könnyedén készítenek plovot akár 1000 fő részére is, gyakran egyetlen, hatalmas öntöttvas qozon-ban. Üzbegisztánban a plov a vendégszeretet, sőt a nemzeti identitás szimbóluma.
Plovmaster Classes
Pavel Kolesnik üzbég-specialista séf Vilnius-ból, Litvánia fővárosából érkezett Magyarországra, hogy betekintést adjon az üzbég konyha alapjaiba, és részletesen bemutassa, átadja a közép-ázsiai konyha emblematikus ételének, a plovnak az elkészítését.
A plov, azaz üzbég piláf egy összetett, nagyon sok szépséget és mélységet hordozó ételkülönlegesség. Elkészítése türelmet, technikai ismereteket igényel.